Hvordan ivaretar man den norske stemmen i kommunikasjonen fra et globalt konsern med sterke italienske tradisjoner? Vi spør tre marketing professionals i Barilla.

Monika Thoresen, Ada R. Braaten og Kim Hang Cao jobber med markedsføring i Barilla, verdens største produsent av pasta og eier av verdens største knekkebrødprodusent, Wasa. Den jobben er både takknemlig og utfordrende.
– Barilla og Wasa er premium matvarer, og kvaliteten i produktene våre skal gjenspeiles i alt vi sier og gjør. Alt materiell og eventuelle lokale tilpasninger må godkjennes sentralt, men vi ønsker å ha en finger med i spillet for å gjøre det så norsk som mulig, forteller Hang Cao.
– Tilpasset innhold fungerer best, uavhengig av om budskapet står på en plakat eller på nettet. Vi prøver å gjøre kommunikasjonen spiselig for nordmenn, samtidig med at vi passer på at Barilla er Barilla.
140 års historie
Barilla startet som en liten familiedrevet butikk i Parma, Italia i 1877. Siden den gang har bedriften vokst til å bli en stor global matvareaktør. Å skulle ivareta familiebedriftens verdier, konsernets kommersielle strategier og samtidig kommunisere effektivt i de lokale markedene er en balansekunst.
– Barilla har sine største markeder i Italia, Frankrike og Tyskland, og mye markedsføring tar utgangspunkt i disse markedene. Når kampanjer og materiell skal overføres til norske forhold, holder det ikke å oversette fra italiensk til norsk, sier Braaten og fortsetter:
– Når vi ikke har samme kultur, har vi heller ikke samme referanser. Et budskap eller en utforming som fungerer bra i ett land, vil ikke automatisk fungere bra i et annet. For eksempel liker vi nordmenn humor i reklame, men de fleste andre land er mer forsiktige med det.
Globalt og lokalt innkjøp
Innholdet i kampanjene utvikles av internasjonale byråer, mens materiell kjøpes lokalt fra blant andre Hamar Media.
– Hamar Media er en kjempeviktig samarbeidspartner for oss. Vi har faste kontaktsoner som er flinke til å tenke løsninger sammen med oss, komme med forslag og råd som vi setter stor pris på. Som tidligere lokal bedrift, er det fint å bidra til lokal verdiskapning også, sier Thoresen.
Barilla og Ideal Wasa
- Etablert i 1877 som en brød- og pastabutikk i Parma i Italia. I dag er Barilla-konsernet en av de største italienske matvaregruppene i verden og sysselsetter mer enn 8000 mennesker.
- Oppkjøpet av Wasa i 1999 er årsaken til at Barilla havnet i Ottestad. Der lå tidligere Ideal Wasa, med Ideal Flatbrødfabrikk som ble startet av Emil Nordby i 1924 og var familie-eid inntil 1987.
- I dag huser lokalene Barillas administrasjon på 15 personer og et lager der seks personer håndterer alle konsernets varer som skal ut til norske butikker.